funkcja trendu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anecik162
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2011, 09:45
Płeć:

funkcja trendu

Post autor: anecik162 »

Witam.
Mam zadanie, z którym jakoś ciężko mi sobie poradzić ;/ Liczę na Waszą pomoc ;D
Oto zadanie:
Na podstawie informacji liczbowych dotyczących wartości podstawowej produkcji w przedsiębiorstwie X z ostatnich 5 lat wyznaczono następującą funkcję trendu: \(y= 18537,3 + 528,2t (\Sigma t \neq 0)\)
Ustalono wskaźniki sezonowości: \(S_I =60,8%, \ S_{II} =109,8%, \ S_{III} =127,6%, \ S_{IV} =101,8%\)
Zakładając, że zarówno trend jak i sezonowość nie ulegną zmianie należy oszacować wartości produkcji w poszczególnych kwartałach 7 roku.

Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
Z góry dziękuję ;D
ODPOWIEDZ