Parabola
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 37
- Rejestracja: 05 mar 2011, 12:44
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Parabola
Na paraboli \(y^2=24x\) dany jest punkt odlegly od ogniska o \(14\). Znalezc odleglosc d tego punktu od wierzcholka paraboli.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Parabola
\(y^2=24x
W=(0,0)
y^2=(x+6)^2-(x-6)^2
y^2+(x-6)^2=(x+6)^2
14^2=(x+6)^2
x=8
y^2=24\cdot 8=192
d=\sqrt{x^2+y^2}=\sqrt{64+192}=\sqrt{256}=16\)
W=(0,0)
y^2=(x+6)^2-(x-6)^2
y^2+(x-6)^2=(x+6)^2
14^2=(x+6)^2
x=8
y^2=24\cdot 8=192
d=\sqrt{x^2+y^2}=\sqrt{64+192}=\sqrt{256}=16\)