Równanie paraboli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 37
- Rejestracja: 05 mar 2011, 12:44
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Równanie paraboli
Napisac rownanie paraboli majac dane ognisko \(F(2,-1)\) i rownanie kierownicy \(x-y-1=0.\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Równanie paraboli
Ze wzorów na odległość dwóch punktów i odległość punktu od prostej
\(\sqrt{(x-2)^2+(y+1)^2}=\frac{|x-y-1|}{\sqrt{2}}
(x-2)^2+(y+1)^2=\frac{(x-y-1)^2}{2}\)
i dalej już można przekształcić do wybranej postaci
\(\sqrt{(x-2)^2+(y+1)^2}=\frac{|x-y-1|}{\sqrt{2}}
(x-2)^2+(y+1)^2=\frac{(x-y-1)^2}{2}\)
i dalej już można przekształcić do wybranej postaci