Równanie paraboli

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
studentkaK
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 05 mar 2011, 12:44
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Równanie paraboli

Post autor: studentkaK »

Napisac rownanie paraboli majac dane ognisko \(F(7,2)\)i rownanie kierownicy \(x-5=0.\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\left(x-7 \right)^2+ \left(y-2 \right)^2= \left(x-5 \right)^2\)
albo (to samo po uproszczeniu):
\(\left( y-2\right)^2=4(x-6)\)
w pierwszej wersji lepiej widać ognisko i kierownicę, w drugiej lepiej widać wierzchołek :D (każda ma swoje zalety)
ODPOWIEDZ