Geometria analityczna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maryy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 11 sty 2011, 22:05
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Geometria analityczna

Post autor: maryy »

Dzięki za rozwiązanie zad 1.
Więcej zad:

zad 9
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(5,2,0), oddalonej o 1 od punktu B(6,1,-1) i oddalonej o 3 od punktu C(0,5,4).

zad 12
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez oś OX i tworzącej kąt \(60^\circ\) z płaszczyzną x-y=0.

zad 14
Znaleźć równania dwusiecznych kątów między prostymi: \(l_1: \frac{x-1}{2} = \frac{y+1}{-2} = \frac{z}{1}\) i \(l_2: \frac{x-1}{1}= \frac{y+1}{2} = \frac{z}{2}\).

Ad zad 9
Tutaj mam niby 3 równania 2 z odległości punktu od płaszczyzny i jedno podstawiając punkt A do równania ogólnego płaszczyzny, ale coś mi nie wychodzi.

Ad zad 12
Ponieważ płaszczyzna przechodzi przez oś OX to A=D=0. Mam równanie powstałe z podstawienia odpowiednich wartości do wzoru na cosinus kata między płaszczyznami, gdzie mam dwie niewiadome C i B i nie wiem co dalej.
ODPOWIEDZ