zad 1
Dana jest prosta l: \(\frac{x-1}{2}= \frac{y}{2} = \frac{z}{1}\). Na płaszczyźnie \(\pi_1\) : x-y-z+1=0 znaleźć prostą \(l_1\) równoległą do płaszczyzny \(\pi _2\): x-2y+2z-1=0 i przechodzącą przez punkt A(-1,1,-1). Znaleźć odległość między prostą l i \(l_1\).
zad 6
Przez punkt A(4,0,-1) poprowadź prostą przecinającą dwie proste\(l_1: \frac{x-1}{2} = \frac{y-2}{4}= \frac{z-5}{3}\) i \(l_2: \frac{x}{5}= \frac{y-2}{-1}= \frac{z+1}{2}\).
Ad Zad 1
Wiem, że wektor kierunkowy prostej \(l_1\) jest prostopadły do wektora normalnego płaszczyzny \(\pi\) i \(\pi _2\)więc ich iloczyny skalarne są równe 0.
Być może jest jakiś bardzo sprytny sposób na te zadania, ale póki co ja go nie widzę.
Geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
1.
Też nie wiem czy jest sprytny sposób. Ja bym robiła tak:
normalny do \(\pi_1\) to \(\left[ 1,-1,-1\right]\) ,
normalny do \(\pi_2\) to \(\left[ 1,-2,2\right]\).
Oba te wektory muszą być prostopadłe do szukanej prostej , a więc musi być ona równoległa do ich iloczynu wektorowego.
\(\left[ 1,-1,-1\right] \times \left[ 1,-2,2\right]= \left[ -4,-3,-4\right]\)
No to przedstawienie parametryczne szukanej prostej juz możemy napisać:
\(p(t)= \left( -4t-1,-3t+1, -4t-1\right)\).
To jeszcze nie koniec zadania, bo jeszcze ta odległość ale to juz innym razem.
Też nie wiem czy jest sprytny sposób. Ja bym robiła tak:
normalny do \(\pi_1\) to \(\left[ 1,-1,-1\right]\) ,
normalny do \(\pi_2\) to \(\left[ 1,-2,2\right]\).
Oba te wektory muszą być prostopadłe do szukanej prostej , a więc musi być ona równoległa do ich iloczynu wektorowego.
\(\left[ 1,-1,-1\right] \times \left[ 1,-2,2\right]= \left[ -4,-3,-4\right]\)
No to przedstawienie parametryczne szukanej prostej juz możemy napisać:
\(p(t)= \left( -4t-1,-3t+1, -4t-1\right)\).
To jeszcze nie koniec zadania, bo jeszcze ta odległość ale to juz innym razem.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna
Zad. 6
na początku znajdę przedstawienia parametryczne prostych \(l_1,l_2\):
\(\left(1,2,5 \right) \in l_1 \\\left(3,6,10 \right) \in l_1\) \(\Rightarrow \left[2,4,5 \right] \parallel l_1 \Rightarrow p(t)= \left(2t+1,4t+2,5t+5 \right)\)-przedstawienie parametryczne prostej \(l_1\)
\(\left(0,2,-1 \right) \in l_2 \\\left(5,1,1 \right) \in l_2\) \(\Rightarrow \left[5,-1,2 \right] \parallel l_2 \Rightarrow p(s)= \left(5s,-s+2,2s-1 \right)\)-przedstawienie parametryczne prostej \(l_2\)
No i teraz, mam nadzieje okaże się dlaczego preferuję przedstawienie parametryczne prostej:
każdy wektor o początku w punkcie \(A=(4,0,-1)\) i końcu na \(l_1\) ma postać \(\left[ 2t-3,2t+2,5t+6\right]\) ,a
każdy wektor o początku w punkcie \(A=(4,0,-1)\) i końcu na \(l_2\) ma postać \(\left[ 5s-4,-s+2,2s\right]\)
Te wektory muszą być równoległe, a wiec
\(\begin{cases} \frac{2t-3}{5s-4}= \frac{2t+2}{-s+2} \\ \frac{2t+2}{-s+2} = \frac{5t+6}{2s} \end{cases}\)
No i z tym układem nie mogę sobie od wczoraj poradzić (paskudne rachunki) moze Tobie się uda...
na początku znajdę przedstawienia parametryczne prostych \(l_1,l_2\):
\(\left(1,2,5 \right) \in l_1 \\\left(3,6,10 \right) \in l_1\) \(\Rightarrow \left[2,4,5 \right] \parallel l_1 \Rightarrow p(t)= \left(2t+1,4t+2,5t+5 \right)\)-przedstawienie parametryczne prostej \(l_1\)
\(\left(0,2,-1 \right) \in l_2 \\\left(5,1,1 \right) \in l_2\) \(\Rightarrow \left[5,-1,2 \right] \parallel l_2 \Rightarrow p(s)= \left(5s,-s+2,2s-1 \right)\)-przedstawienie parametryczne prostej \(l_2\)
No i teraz, mam nadzieje okaże się dlaczego preferuję przedstawienie parametryczne prostej:
każdy wektor o początku w punkcie \(A=(4,0,-1)\) i końcu na \(l_1\) ma postać \(\left[ 2t-3,2t+2,5t+6\right]\) ,a
każdy wektor o początku w punkcie \(A=(4,0,-1)\) i końcu na \(l_2\) ma postać \(\left[ 5s-4,-s+2,2s\right]\)
Te wektory muszą być równoległe, a wiec
\(\begin{cases} \frac{2t-3}{5s-4}= \frac{2t+2}{-s+2} \\ \frac{2t+2}{-s+2} = \frac{5t+6}{2s} \end{cases}\)
No i z tym układem nie mogę sobie od wczoraj poradzić (paskudne rachunki) moze Tobie się uda...
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna
Może to coś uprości:
\(\begin{cases} \frac{2t-3}{5s-4}= \frac{2t+2}{-s+2} \\ \frac{2t+2}{-s+2} = \frac{5t+6}{2s} \end{cases}\)
\(\{(2t-3)(-s+2)=(2t+2)(5s-4)\\ 2s(2t+2)=(5t+6)(-s+2)\)
\(\{- 12st - 7s + 12t + 2=0 \ / \cdot 3\\9st + 10s - 10t - 12=0 \ / \cdot 4\)
\(\{- 36st - 21s + 36t + 6=0\\36st + 40s - 40t - 48=0\)
---------------------------------------------------
\(19s-4t-42=0\)
\(s= \frac{4t+42}{19}\)
Powinno wyjść:
\(\{s= \frac{62}{57} \\t=- \frac{16}{3}\)
\(\begin{cases} \frac{2t-3}{5s-4}= \frac{2t+2}{-s+2} \\ \frac{2t+2}{-s+2} = \frac{5t+6}{2s} \end{cases}\)
\(\{(2t-3)(-s+2)=(2t+2)(5s-4)\\ 2s(2t+2)=(5t+6)(-s+2)\)
\(\{- 12st - 7s + 12t + 2=0 \ / \cdot 3\\9st + 10s - 10t - 12=0 \ / \cdot 4\)
\(\{- 36st - 21s + 36t + 6=0\\36st + 40s - 40t - 48=0\)
---------------------------------------------------
\(19s-4t-42=0\)
\(s= \frac{4t+42}{19}\)
Powinno wyjść:
\(\{s= \frac{62}{57} \\t=- \frac{16}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.