\(\begin{cases}e^{-y}*2x=0\\ e^{-y}*2x=0 \end{cases}\)
Czy można tutaj odjąć stronami i wyjdzie P(0,0) ?
Rozwiązać układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać układ równań
Tu masz dwa takie same równania, więc starczy że rozwiążesz jedno z nich. Iloczyn dwóch liczb jest równy \(0\), kiedy jedna lub druga jest równa \(0\).
\(e^{-y} \cdot 2x=0 \Leftrightarrow e^{-y}=0 \vee 2x=0\)
Ponieważ \(e^{-y} \neq 0\) dla dowolnego \(y\), zostaje \(x=0\).
\(e^{-y} \cdot 2x=0 \Leftrightarrow e^{-y}=0 \vee 2x=0\)
Ponieważ \(e^{-y} \neq 0\) dla dowolnego \(y\), zostaje \(x=0\).