wykresy-r3

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wykresy-r3

Post autor: dawid0512 »

Jak nauczyć się szkicować wykresy w r3 ? Słyszałem ze najpierw rysuję się na danej płaszczyźnie np xy wykres a później sięgo jak by rozciąga .
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Chodzi o funkcje w układzie współrzędnych XYZ ?
Znam metodę poziomic.
Przyjmuję z=0 i rysuję krzywą na płaszczyźnie XY,
następnie przyjmuję z=1 i rysuję krzywą na wysokości 1 nad poprzednim wykresem,
dalej przyjmuję kolejne wartości z (dostatecznie gęsto) i powstaje zbiór poziomic
powierzchni,która jest wykresem funkcji trzech zmiennych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

ok powiedzmy że się to przyda a jak nauczyć się nazywać te wykresy od czego to zależy ? np takie coś \(xy=1\) ja to przekształciłem do \(y= \frac{1}{x}\) i wyszła taka rozciągnięta hiperbola można tak ? i jak to się nazywa bo to też ważne.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Hiperboloida.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ