Wykaż,że między n i n!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Twierdzenie Czebyszewa, na którym można się tu oprzeć mówi, że dla każdej liczby naturalnej n>1 między liczbami n i 2n na osi liczbowej istnieje co najmniej jedna liczba pierwsza.
Jeśli zatem n jest liczbą naturalną i n>1, to:
Jeśli n=2, to \(n!=n\) i n jest liczbą pierwszą.
Myślę więc, że musi być n>2. Wtedy:
\(n!=1\cdot2\cdot3\cdot...\cdot n\).
Wniosek- jeśli n jest liczbą naturalną i n>2, to między n i n! musi istnieć co najmniej jedna liczba pierwsza.
Jeśli zatem n jest liczbą naturalną i n>1, to:
Jeśli n=2, to \(n!=n\) i n jest liczbą pierwszą.
Myślę więc, że musi być n>2. Wtedy:
\(n!=1\cdot2\cdot3\cdot...\cdot n\).
Wniosek- jeśli n jest liczbą naturalną i n>2, to między n i n! musi istnieć co najmniej jedna liczba pierwsza.