geometria-elipsa

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
joanna1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
Podziękowania: 26 razy

geometria-elipsa

Post autor: joanna1234 »

Znaleźć równanie elipsy, której kierownicami są proste o równaniach y=2x-3,y=2x+11. Środek znajduje się w punkcie o odciętej x=1, a długość półosi małej wynosi 1.

musze to zrobic w programie komputerowym, juz cos zaczelam, ale nie wiem jak dalej
znalazłam środek elipsy-o,okrąg o tym środku i promnieniu 1-k, prostą prostopadłą do kierownic i przechodzącą przez środek o-l1, prostą prostopadłą do l1 i przechodzącą przez o-l2, punkty przecięcia prostej l2 i okręgu k-A1,A2, punkty przecięcia kierownic i prostej l1-B,C....
chciałam znalezc dlugosc osi wielkiej, moze punkty ktore ta os łączy ale nie wiem jak...
ale co dalej...nie moge wpasc na pomysl jak znalezc to rownanie elipsy...co jeszcze musze miec?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Odległość kierownicy od środka elipsy wynosi \(\frac{a^2}{c}=\frac{b^2+c^2}{c}\) , gdzie a - półoś wielka,b - półoś mała, c - odległość ogniska od środka, stąd można wyznaczyć położenie ognisk
ODPOWIEDZ