dowód

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

dowód

Post autor: anetaaneta1 »

Wykazać że dla dowolnych 2 liczb a i b zachodzi nierówność

\(\frac{a+b}{1+a+b}\leq\frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}\)

Z góry dzięki za pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{a+b}{1+a+b} =\frac{a}{1+a+b} +\frac{b}{1+a+b} \le \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}\) (bo zwiększenie mianownika powoduje zmniejszenie ułamka)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

radagast pisze:\(\frac{a+b}{1+a+b} =\frac{a}{1+a+b} +\frac{b}{1+a+b} \le \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}\) (bo zwiększenie mianownika powoduje zmniejszenie ułamka)
Jeśli b<0, a>0, to może być \(\frac{a}{1+a+b}>\frac{a}{1+a}\)
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

octahedron pisze:
radagast pisze:\(\frac{a+b}{1+a+b} =\frac{a}{1+a+b} +\frac{b}{1+a+b} \le \frac{a}{1+a}+ \frac{b}{1+b}\) (bo zwiększenie mianownika powoduje zmniejszenie ułamka)
Jeśli b<0, a>0, to może być \(\frac{a}{1+a+b}>\frac{a}{1+a}\)

no właśnie a to ma być dla dowolnych a i b
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to tak to nie ma... Podstaw np \(a=-2,b= \frac{1}{2}\)

Zapomniałaś o założeniach, a ja wpadłam w pułapkę :oops: Dzięki octahedron
ODPOWIEDZ