Plaszczyzna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Plaszczyzna

Post autor: dawid0512 »

Napisać równanie prostej l przechodzącej przez punkt \(P(0,-1,1)\) równoległej do \(\pi : 2x-3z+1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ma być równoległa do \(\pi\) więc równanie musi mieć postać \(2x-3z+C=0\)
musi przecchodzić przez P zatem \(2 \cdot 0-0 \cdot (-1)-3 \cdot 1+C=0\) stąd \(C=3\)
odp:\(2x-3z+3=0\)
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

t oco napisałaś to jest równanie prostej ?Jeżeli tak to jaki "typ"
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

nie, to jest równanie płaszczyzny (zagapiłam się :oops: ) ponieważ pytają o prostą, to dowolna prosta leżąca na tej płaszczyżnie i przechodząca przez punkt P jest dobra. Wystarczy więc dopisać równanie dowolnej płaszczyzny róznej od mojej ,a przechodzącej przez P i podać równanie prostej w postaci krawędziowej. Np: \(\begin{cases} 2x-3z+3=0\\3x+y+x=0\end{cases}\)
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

a wg mnie wystarczy wyciągnąć wektor płaszczyny (ponieważ według założenia skoro prosta i płaszczyzna sąrównoległe,to wektory musza być prostopadłe ) i wziąć punk i np takie
\(\frac{x}{2}= 0= \frac{z-1}{-3}\) ???
dobrze myśle ?
ODPOWIEDZ