\(l:\begin{cases}x=2+4t\\ y=t\\ z=-1-2t\end{cases}\)
\(k: \frac{x+1}{2} =y+1= \frac{z+1}{2}\)
Wyznaczyc po 3 dowolne punkty należące do prostej k i l
Dwie proste
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(A=\left(2,0,-1 \right) \in l\) (dla t=0)
\(B=\left(6,1,-3 \right) \in l\) (dla t=1)
\(C=\left(-2,-1,-3 \right) \in l\) (dla t=-1)
\(P=\left(0,- \frac{1}{2} , 0\right) \in k\) (za x podstawiłam 0, a resztę wyliczyłm)
\(Q=\left(1,0 , 1\right) \in k\) (za x podstawiłam 1, a resztę wyliczyłm)
\(R=\left(2,\frac{1}{2}, 2\right) \in k\) (za x podstawiłam 2, a resztę wyliczyłm)
dziurę w brzuchu możesz wiercić do skutku , mogłam się pomylić
\(B=\left(6,1,-3 \right) \in l\) (dla t=1)
\(C=\left(-2,-1,-3 \right) \in l\) (dla t=-1)
\(P=\left(0,- \frac{1}{2} , 0\right) \in k\) (za x podstawiłam 0, a resztę wyliczyłm)
\(Q=\left(1,0 , 1\right) \in k\) (za x podstawiłam 1, a resztę wyliczyłm)
\(R=\left(2,\frac{1}{2}, 2\right) \in k\) (za x podstawiłam 2, a resztę wyliczyłm)
dziurę w brzuchu możesz wiercić do skutku , mogłam się pomylić
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(l \parallel \left[4,1,-2 \right]\)
\(k \parallel \left[ 1, \frac{1}{2},1 \right]\)
wzięłam dwa pierwsze wyznaczone punkty dla każdej prostej i odejmując współrzedne wyznaczyłam współrzędne wektorów równoległych (mam nadzieję, ze się nie pomyliłam )
\(\left[4,1,-2 \right]\) nie jest równoległy do \(\left[ 1, \frac{1}{2},1 \right]\) a więc k i l też nie są równoległe
\(k \parallel \left[ 1, \frac{1}{2},1 \right]\)
wzięłam dwa pierwsze wyznaczone punkty dla każdej prostej i odejmując współrzedne wyznaczyłam współrzędne wektorów równoległych (mam nadzieję, ze się nie pomyliłam )
\(\left[4,1,-2 \right]\) nie jest równoległy do \(\left[ 1, \frac{1}{2},1 \right]\) a więc k i l też nie są równoległe