Wektory prostopadłe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 348
- Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
- Podziękowania: 107 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
a jaka jest zasada ,bo ja tego nie ogarniam xd np z=-5 a reszta moze być inna albo np x=-1 a reszta może być inna.Chodzi mi o to ze jedna liczba z danej osi musi być taka sama a resztę możemy pisać jak chcemy ?
np mam jeszcze takie polecenie który z wektorów jest do tego prostopadły [2,-1,0] , [1,2,5] ,0,0,1] może na tym przykładzie zalape o co w tym chodzi
np mam jeszcze takie polecenie który z wektorów jest do tego prostopadły [2,-1,0] , [1,2,5] ,0,0,1] może na tym przykładzie zalape o co w tym chodzi
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a na przykładach to wygląda tak:
\(\left[ 2,-1,0\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-2-2=-4 \Rightarrow\)te wektory nie są prostopadłe
\(\left[ 1,2,5\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-1+4-25=-22 \Rightarrow\)te wektory nie są prostopadłe
\(\left[ 2,1,0\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-2+2=0 \Rightarrow\)te wektory są prostopadłe
\(\left[ 2,-1,0\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-2-2=-4 \Rightarrow\)te wektory nie są prostopadłe
\(\left[ 1,2,5\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-1+4-25=-22 \Rightarrow\)te wektory nie są prostopadłe
\(\left[ 2,1,0\right] \circ \left[ -1,2,-5\right]=-2+2=0 \Rightarrow\)te wektory są prostopadłe