Kompletnie nie rozumiem tego tematu czy mógłby mi ktoś przybliżyć jak wykonywać zadania z tej dziedziny
np. Rozwiąż graficznie układ równań:
\(\{-3x + 2y =2\\6x + 4y = 8\)
Jak to w ogóle wyliczać w książce niezbyt jest to opisane a nauczyciel na lekcji też za bardzo nie tłumaczył
proszę o opisanie jak wykonuje się zadania tego typu
liczę na was
interpretacja geometryczna układu równań liniowych -pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Doprowadzasz każde równanie do wzoru na y,czyli do wzoru funkcji liniowej.\
Rysujesz każdą z tych dwóch prostych.
Współrzędne punktu przecięcia tych prostych spełniają oba równania,
czyli są rozwiązaniem układu równań.
\(2y=3x+2\;/:2\\4y=-6x+8\;/:4\)
\(y= \frac{3}{2}x+1\\y=- \frac{3}{2}x+2\)
Pierwsza prosta przechodzi przez punkty :\((0;1) \;i \;(2;4)\).
Druga prosta przechodzi przez punkty :\((0;2) \;i \;(2;-1)\)
Przecinają się w jednym punkcie,zatem układ jest oznaczony to znaczy ma jadno rozwiązanie.
Możesz je obliczyć:
\(\{x= \frac{1}{3}\\
y=1 \frac{1}{2}\)
Rysujesz każdą z tych dwóch prostych.
Współrzędne punktu przecięcia tych prostych spełniają oba równania,
czyli są rozwiązaniem układu równań.
\(2y=3x+2\;/:2\\4y=-6x+8\;/:4\)
\(y= \frac{3}{2}x+1\\y=- \frac{3}{2}x+2\)
Pierwsza prosta przechodzi przez punkty :\((0;1) \;i \;(2;4)\).
Druga prosta przechodzi przez punkty :\((0;2) \;i \;(2;-1)\)
Przecinają się w jednym punkcie,zatem układ jest oznaczony to znaczy ma jadno rozwiązanie.
Możesz je obliczyć:
\(\{x= \frac{1}{3}\\
y=1 \frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.