Mam problem z pewnym logarytemem:
\(ln^2(e^3)\)
nie wiem jak się do niego zabrać znalazłem gdzieś w necie taki wzór ale nie jestem pewien czy on jest prawdziwy
\({log_a}^2 b=(log_ab)^2\)
Logarytm naturalny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 gru 2010, 19:54
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
to wiem, dzięki za zainteresowanie. Może bardziej rozwinę moje pytanie. W odpowiedzi wynik równa się -0,5
\(ln^2(e^3)=(ln e^3)^2=3^2=9\)
i to właśnie mi nie pasuje. Może odpowiedź jest zła podkreślam, że ten wzór jest niepewnego pochodzenia więc wcale nie musi być słuszny. Z kolej jak by to rozważyć w ten sposób
\(ln^2(e^3)=ln e^3 * ln e^3=3*3=9\)
i gdzieś jest błąd mojego rozumowania albo błąd odp. Prosiłbym jeszcze żeby ktoś z tym coś pomyślał
\(ln^2(e^3)=(ln e^3)^2=3^2=9\)
i to właśnie mi nie pasuje. Może odpowiedź jest zła podkreślam, że ten wzór jest niepewnego pochodzenia więc wcale nie musi być słuszny. Z kolej jak by to rozważyć w ten sposób
\(ln^2(e^3)=ln e^3 * ln e^3=3*3=9\)
i gdzieś jest błąd mojego rozumowania albo błąd odp. Prosiłbym jeszcze żeby ktoś z tym coś pomyślał