Niech O= (0,0,0) , A = (-2,2,3) , B=(-3,2,6) , C=(2,-1,2)
a) znaleźć iloczyn [O,A] x [O,B] i obliczyć pole trójkąta OAB
b) obliczyć odległość punktu A od prostej OB
c) obliczyć objętość czworościanu OABC
d) obliczyć odległość punktu C od płaszczyzny OAB
e) znaleźć sinus kąta jaki tworzy wektor [OC] z płaszczyzną OAB
Proszę o pomoc!
geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a) (z dokładnością do zrozumienia oznaczeń )
\(\vec{OA} =[-2,2,3]\)
\(\vec{OB} =[-3,2,6]\)
\(\vec{OA} \times \vec{OB}=[6,3,2]\)
A ponieważ długość wektora \(\vec{OA} \times \vec{OB}\) jest równa polu równoległoboku rozpiętego na wektorach \(\vec{OA} , \vec{OB}\) ( z przymróżeniem oka na jednostkę) to pole \(P\) trójkąta OAB wynosi
\(P= \frac{1}{2} \sqrt{36+9+4}= \frac{ \sqrt{49} }{2}= \frac{7}{2}=3,5\)
\(\vec{OA} =[-2,2,3]\)
\(\vec{OB} =[-3,2,6]\)
\(\vec{OA} \times \vec{OB}=[6,3,2]\)
A ponieważ długość wektora \(\vec{OA} \times \vec{OB}\) jest równa polu równoległoboku rozpiętego na wektorach \(\vec{OA} , \vec{OB}\) ( z przymróżeniem oka na jednostkę) to pole \(P\) trójkąta OAB wynosi
\(P= \frac{1}{2} \sqrt{36+9+4}= \frac{ \sqrt{49} }{2}= \frac{7}{2}=3,5\)