mając dany wykres funkcji \(f(x)=x\)
narysuj wykres \(f([x])\)
wystarczy podać jak to zrobić
Czy to są same punkty?
Odwzorowanie funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
nie kropki a kreski, bo np. \(\lfloor 1\rfloor =1,\; \lfloor 1,3\rfloor =1, \; \lfloor 1,7\rfloor =1\) itd.
http://www3.wolframalpha.com/input/?i=plot(floor(x))+(x+from+-10+to+10)
http://www3.wolframalpha.com/input/?i=plot(floor(x))+(x+from+-10+to+10)
[a] to największa liczba całkowita nie większa od a.
Np.
[2,9]=2,
[3]=3,
[-0,5]=-1
Nie, to są poziome jednostkowe odcinki ułożone w "schodki". Dla każdego odcinka lewy jego koniec należy do niego, a prawy nie należy (zaznaczony na rysunku "otwartym kółeczkiem").
Zaznaczmy pierwszy odcinek zaczynając od punktu (0,0) a kończąc w punkcie (1,0) "otwartym kółeczkiem", następny zaczynamy w punkcie (1,1) a kończymy w punkcie (2,1).. itd. Te poniżej osi OX identycznie - czyli np. powstanie odcinek od pktu (-1,1) do punktu (0,-1).
Np.
[2,9]=2,
[3]=3,
[-0,5]=-1
Nie, to są poziome jednostkowe odcinki ułożone w "schodki". Dla każdego odcinka lewy jego koniec należy do niego, a prawy nie należy (zaznaczony na rysunku "otwartym kółeczkiem").
Zaznaczmy pierwszy odcinek zaczynając od punktu (0,0) a kończąc w punkcie (1,0) "otwartym kółeczkiem", następny zaczynamy w punkcie (1,1) a kończymy w punkcie (2,1).. itd. Te poniżej osi OX identycznie - czyli np. powstanie odcinek od pktu (-1,1) do punktu (0,-1).
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
tu masz wykres:
Kod: Zaznacz cały
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Floor_function.svg
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.