Proszę mi wytłumaczyć jak mozna narysować wykres \(f^2(x)\)
Proszę podać przykład dowolnej funkcji i tego odwzorowania
Przekształcenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Każda wartość funkcji musi być podniesiona do kwadratu.
Jedynie miejsce zerowe pozostaje na osi OX (bo zero do kwadratu=0)
Wartości funkcji ujemne mają swoje kwadraty dodatnie.
Przykład:
y=x-1 -------wykresem jest prosta .Miejsce zerowe x=1
\(f^2(x)=(x-1)^2\)
Wykresem jest parabola o miejscu zerowym x=1
Tabelka:
\(x\) ====== -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5 6
\(f(x)\)==== -5 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5
\(f^2(x)\)=== 25 16 9 4 1 0 1 4 9 16 25
Jedynie miejsce zerowe pozostaje na osi OX (bo zero do kwadratu=0)
Wartości funkcji ujemne mają swoje kwadraty dodatnie.
Przykład:
y=x-1 -------wykresem jest prosta .Miejsce zerowe x=1
\(f^2(x)=(x-1)^2\)
Wykresem jest parabola o miejscu zerowym x=1
Tabelka:
\(x\) ====== -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5 6
\(f(x)\)==== -5 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 5
\(f^2(x)\)=== 25 16 9 4 1 0 1 4 9 16 25
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.