prostopadłościan

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

prostopadłościan

Post autor: komar89 »

Model prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany z blachy żelaznej o grubości 1 mm waży 16,38 kg. Ciężar właściwy żelaza wynosi 7,8 g/cm^3. Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu wynosi 7,2 m. Obliczyć krawędzie prostopadłościanu
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Można obliczyć objętość żelaza zużytego do budowy modelu:
\(16,38kg=16380g\\V=\frac{16380}{7,8}=2100cm^3\)

a- krawędź "zewnętrzna" podstawy prostopadłościanu (cm)
H- wysokość "zewnętrzna" (cm)

Objętość żelaza to różnica objętości prostopadłościanu o krawędziach podanych wyżej i objętości prostopadłościanu o krawędziach pomniejszonych o 2mm

\(V=a^2H-(a-0,2)^2(H-0,2)=2100\)

\(8a+4H=720\\2a+H=180\\H=180-2a\)

\(a^2(180-2a)-(a-0,2)^2(180-2a-0,2)=2100\)

\(180a^2-2a^3-(a^2-0,4a+0,04)(179,8-2a)=2100\)

Nie wiem, czy gdzieś się nie mylę, bo liczby straszne, ale mam:
\(0,6a^2-252,6a+7,192=0\)

I mam wartości niewymierne...
Sprawdź, proszę, obliczenia
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

'Wewnętrzny' prostopadłościan będzie miał chyba wymiary \(a-0,4\) x \(a-0,4\) x \(H-0,4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Dlaczego? Grubość blachy to 1mm, czyli wymiary to a-0,2, a-0,2, H-0,2
(Odejmujemy z lewej i prawej po 1mm, czyli zostaje a-0,2 (cm),
odejmujemy z góry i dołu kwadratu po 1mm, czyli zostaje a-0,2 (cm),
Z wysokości zdejmujemy z góry i z dołu po 1mm...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Masz rację. Mój błąd.
Przeczytałam Twoje rozwiązania zamiast treści zadania.
objętości prostopadłościanu o krawędziach pomniejszonych o 2mm
Odejmowałam 2 mm z każdej strony.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ