BRYŁY [723]

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

BRYŁY [723]

Post autor: komar89 »

Do naczynia z wodą wrzucono trzy równe kostki sześcienne oraz prostopadłościenną sztabkę, której przekrój jest kwadratem równym ścianie kostki. Obliczyć długość krawędzi kostki wiedząc, że długość sztabki wynosi 4,5 cm, objętość zaś wody wypartej przez zanurzone bryły wynosi 42 cm^3.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 14:49 przez komar89, łącznie zmieniany 3 razy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- szukana długość krawędzi
\(3a^3+4,5a^2=42\\a^3+1,5a^2-14=0\\2a^3+3a^2-28=0\\(a-2)(2a^2+7a+14)=0\\a=2\ \vee\ 2a^2+7a+14=0\\\Delta=49-112>0\\a=2cm\)
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

moge prosic o objasnienie rozbicia rownosci 3 stopnia na dwa nawiasy (3 i 4 linijka obliczen)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Zauważ, że pierwiastkiem tego wielomianu trzeciego stopnia jest 2, czyli że W(2)=0. Wynika stąd, że W(x) dzieli się przez dwumian (x-2).
Można podzielić W(x) przez (x-2), albo pogrupować wyrazy:

\(2a^3-4a^2+7a^2-14a+14a-28=2a^2(a-2)+7a(a-2)+14(a-2)=(a-2)(2a^2+7a+14)\)
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

dziękuje jasne wszystko :)
ODPOWIEDZ