Wynik

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Wynik

Post autor: dawid0512 »

Dobrze to policzyłem ?
\(\int \frac{x}{{(x+1)}^2} =-x-1\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\int_{}^{} \frac{x}{(x+1)^2}dx\ =\ \int_{}^{} \frac{x+1-1}{(x+1)^2}dx\ =\ \int_{}^{} \frac{1}{x+1}dx+ \int_{}^{} \frac{-1}{(x+1)^2}dx\ =\ ln|x+1|\ +\ \frac{1}{x+1}\ +\ C\)
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

zrobiłem metodą podstawiania i wszsysko było by ok gdyby nie błędy rachunkowe
ODPOWIEDZ