Zagadka - czy poprawna matematycznie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Zagadka - czy poprawna matematycznie

Post autor: ozzie89 »

Witam,
mam zagadka, z dzisiejszej tele-gry. Nikt nie znał odpowiedzi, na końcu podano tylko wynik.
Doszedłem do tego jak oni to obliczyli. Ale uważam że zrobili to niepoprawnie matematycznie.
I chodzi mi tu o udowodnienie tego.

Ja jeszcze nie podam odpowiedzi, najpierw zgadujcie. I piszcie jaką drogą to liczyliście.

" Policz wszystkie liczby.

2x(5x15-4)+20-18+7= "
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

jeśli chodzi o rozwiązanie tego działa to wynik jest oczywisty --> 151
ale patrząc na polecenie (policz liczby) i znając te całe "telegry" to za pewne nie chodzi tu o wynik tego działania
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

UWAGA. Oczywiście błąd w pośpiechu...

" Dodaj wszystkie liczby
2x(5x15-4)+20-18+7= "


Trochę to zmienia. Nie chodzi tu o rozwiązanie działania, stąd 'skomplikowaność' zagadki.
Przemo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2010, 20:11
Płeć:

Post autor: Przemo »

Przypuszczam, że mój wynik nie jest tym dobrym wynikiem, ale zdaje się że rozumowanie opiera się na zasadzie
5x15=75
75-4=71
71x2=142
142+20=162
162-18=144
144+7=151

i teraz 75+71+142+162+144+151=745

PS. specjalnie dla tej dyskusji założyłem konto na forum ;-)
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Trudno mówić o dobrym wyniku, gdy zadanie nie jest precyzyjnie sformułowane. Przez "wszystkie liczby" można rozumieć wszystkie użyte w podanym zapisie, a wtedy suma będzie inna, 2+5+15+4+20+18+7=71.
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

Powiem że Przemo ciekawy sposób, to nie ten wynik, ale coraz bliżej.

gpl1260, tak to oczywiste i pod ta definicje też jest dobrze, ale nadal nie o to chodzilo.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

można też to zrozumieć jako wszystkie liczby jakie "widać"
czyli 2, 5, 15, 1, 5, 4, 20, 2, 0, 18, 1, 8, 7
ale tez możnaby się zastanowić nad tymi minusami czyli może być 4 i -4, 18 i -18
nie wiadomo co oni rozumieją przez "Dodaj wszystkie liczby"
Przemo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2010, 20:11
Płeć:

Post autor: Przemo »

ozzie89 -> chyba nikt inny nie będzie się wysilał nad kolejnym bzdurnym rozwiązaniem. Jak masz wynik i system to podaj.
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

No dobra, powiedzmy że jutro podam rozwiązanie jak będę miał chwile czasu. Albo jeszcze dziś. Później poproszę o opinie.
pzdr
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

A więc podaje rozwiązanie.

"Dodaj wszystkie liczby"
2x(5x15-4)+20-18+7=

Wynik: 702

Droga:
Usuwamy wszystkie znaki:
2(5 15 4)20 18 7= 1 + 2 2(+1 +2 +3 +4 +5 +1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 +11 +12 +13 +14 +15 +1 +2 +3 +4)+1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 +11 +12 +13 +14 +15 +16 +17 +18 +19 +20 +1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 +11 +12 +13 +14 +15 +16 +17 +18 +1 +2 +3 +4 +5 +6 +7= 3 + 2(145) + 409= 3+ 290 + 409= 702

Taki wynik podała tele gra, już wam nie chciałem dawać wyniku i kazać wyznaczyć drogi, bo sam siedziałem nad tym pół godziny żeby dojść skąd oni wzięli to 702, innego wyjścia nie ma.

Co o tym sądzicie? Czy matematycznie jest to poprawne?
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Przemo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 gru 2010, 20:11
Płeć:

Post autor: Przemo »

Dzięki, czy matematycznie jest poprawne, hmmmm
No dobrze odrzucamy wszystkie znaki, ale jednak "mnożenie" przez nawias zostaje po staremu. dlaczego "x" przed nawiasem ma być ważniejszy i brany pod uwagę, a ten w nawiasie już nie (notabene, przy liczeniu tym sposobem ""x" zastąpiło dodawanie)? Ot, cała telegra, rozwiązwiązań tysiące, tysiące ludzi kręci numer i nabija konto telewizji.
W każdym bądź razie szacun za poświęcenie tej 0,5h na dopasowanie wyniku do jakiegoś rozwiązania <ok>
ozzie89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 gru 2010, 21:08

Post autor: ozzie89 »

Ten znak X przed nawiasem też został usunięty, ale jak wiemy jeśli jakaś liczba jest przed nawiasem bez żadnego znaku to mnożymy przez nią, nie zmienia to faktu że ta "2" jest używana dwukrotnie, do dodawania i do mnożenia. Co jest niemożliwe, ale inaczej tego wyniku nie dostaniemy.

Dzięki.
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Zadanie nie jest poprawnie sformułowane, bo sformułowanie jest nieprecyzyjne.
A dopasowywanie rozwiązania tak, by wyszedł konkretny wynik, lepiej zostawię bez komentarza.

Dla porównania podam poprawnie sformułowane pytanie matematyczne z teleturnieju. Ok. 10-12 lat temu (może w "Milionerach", ale pewności nie mam) zapytali: "ile to jest 2+2*2 ?".
ODPOWIEDZ