Potrzebna pomoc w sprawdzeniu zadania

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mexx84
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 gru 2010, 15:45
Płeć:

Potrzebna pomoc w sprawdzeniu zadania

Post autor: mexx84 »

Witam
Mam takie zadnie:

Danone planuje wprowadzenie na rynek nowego produktu - Danio z kawałkami czekolady. Będzie on sprzedawany tylko w kanale hurtowym.

przeciętna sprzedaż tygodniowa (t) Danio (wszystkie smaki, we wszystkich kanałach) 50
przeciętna sprzedaż tygodniowa (t) innych serków (tylko hurt) 20

split po kanałach Danio (dla każdego smaku taki sam) Handel nowoczesny 50%
Detal 35%
Hurt 15%

split po smakach Danio (hurt) Truskawka 12%
Wanilia 39%
Brzoskwinia 22%
Jagoda 16%
Wiśnia 8%
Banan 3%

Jaka będzie przeciętna tygodniowa sprzedaż serka Danio z kawałkami czekolady, jeśli produkt ten przejmie w hurcie 30% wolumenu Danio Wanilia, 20% Danio truskawka, 10% Danio Banan oraz 20% sprzedaży pozostałych serków?

Próbowałem to sam obliczyć i wyszło mi mniej więcej tak że wziąłem przeciętna sprzedaż wszystkich smaków - 50, z tego wziąłem 15% z hurtu czyli 7,5,później obliczyłem ile wynoszą poszczególne procenty dla danego smaku i od wyniku obliczyłem poszczególny procent jaki serek danio z kawałkami przejął od poszczególnych serków i wyszło mi :

truskawka 12% z 7,5 = 0,9 z tego 20% = 0,18
wanilia 39% z 7,5 = 2,925 z tego 30 = 0,8775
brzoskwinia 22% z 7,5 = 1,65 \
Jagoda 16% z 7,5 = 1,2 --suma tych trze serków = 3,45 i 20% z tego = 0,69
Wiśnia 8% z 7,5 = 0,6 /
Banan 3% z 7,5 = 0,225 z tego 10% = 0,0225


Łącznie suma ze wszystkich serków wynosi 1,7925

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
ODPOWIEDZ