Wykazać że
\(A\cap(B-C) = (A\cap B)-(A\cap C)\)
wiedząc że \(B-C=(A\setminus B) \cup (B\setminus A)\)
próbowałam to rozpisać ale mi nie wyszło jakby ktoś mógłby mi to rozpisać bo niewiem gdzie robie błąd
Z góry dzięki
wykaż ze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
A może błąd jest w definicji różnicy symetrycznej:
bo raczej
\(B-C=(B\setminus C)\cup (C\setminus B)\)
Myślę, że na to coś powyżej można rozbić na dwa przypadki.
1. \(x\not\in A\), wtedy oczywiście nie należy ani do lewej ani do prawej stronym więc jest OK,
2. \(x\in A\).
Przy tym założeniu
\(x\in A\cap(B-C) \Leftrightarrow x\in B-C \Leftrightarrow (B\setminus C)\cup (C\setminus B) \Leftrightarrow
\Leftrightarrow x\in (B\cap A\setminus C)\cup (C\cap A\setminus B) \Leftrightarrow
x\in (B\cap A\setminus C\cap A)\cup (C\cap A\setminus B\cap A) \Leftrightarrow
x\in (A\cap B)-(A\cap C)\)
escher
bo raczej
\(B-C=(B\setminus C)\cup (C\setminus B)\)
Myślę, że na to coś powyżej można rozbić na dwa przypadki.
1. \(x\not\in A\), wtedy oczywiście nie należy ani do lewej ani do prawej stronym więc jest OK,
2. \(x\in A\).
Przy tym założeniu
\(x\in A\cap(B-C) \Leftrightarrow x\in B-C \Leftrightarrow (B\setminus C)\cup (C\setminus B) \Leftrightarrow
\Leftrightarrow x\in (B\cap A\setminus C)\cup (C\cap A\setminus B) \Leftrightarrow
x\in (B\cap A\setminus C\cap A)\cup (C\cap A\setminus B\cap A) \Leftrightarrow
x\in (A\cap B)-(A\cap C)\)
escher
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć: