zadanie ze znaku sumy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tektyw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lis 2010, 19:42

zadanie ze znaku sumy

Post autor: tektyw »

witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:

p=5
q=9

W warszawie jest 2n>20 sklepów.
dochód sklepu o numerze i \in {1,2,...,2n} w miesiącu j roku 2009 wynosi dij.
a) zapisz za pomocą znaku \sum_{}^{} średni trzymiesięczny dochód pojedynczego sklepu obliczony dla sklepów o numerach i \in {5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 12, 13, 14} na podstawie danych z miesięcy j \in {5, 6, 7, 8, 9}

b) określ co może oznaczać następujące wyrażenie:
\frac{p}{7(q + 1)} \sum_{p+q}^{j=p} ( \sum_{q+3}^{i=q-3} dij

c) oblicz następującą sumę podwójną:
\sum_{q}^{i=0} \sum_{q}^{j=0} (i+1)p^j (p do potęgi j)
tektyw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lis 2010, 19:42

Post autor: tektyw »

przepraszam, za forme w jakiej zapisałem to zadanie ale nie łapie jak wprowadzic znaki sumy ułamków itd :(
ODPOWIEDZ