Znaleźć liczbę niewymierną z przedziału

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szprynia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 26 paź 2010, 15:48
Płeć:

Znaleźć liczbę niewymierną z przedziału

Post autor: szprynia »

Witam. Potrzebuję pomocy w prostym zadaniu, jednak nie wiem jak mogłabym je rozpisać, czy jakoś udowodnić, a zadanie brzmi następująco: Znaleźć liczbę niewymierną x, taką że 4 > x > sqrt 2.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x=2\sqrt{2}\)
lub średnia arytmetyczna liczb 4 i pierwiastek z 2.
\(x= \frac{4+ \sqrt{2} }{2}=2+ \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ