rozwiąż równanie:
\(\frac{3}{16^x} = (\frac{7}{4}) ^ {2x+2} \cdot (\frac{8}{27}) ^x\)
równanie z potęgami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 paź 2010, 12:14
- Płeć:
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
\(3=4^{2x}\cdot\left(\frac{7}{4}\right)^{2x}\cdot\left(\frac{7}{4}\right)^{2}\cdot\left(\frac{8}{27}\right)^{x}\)
\(3\cdot 16=7^2\left(\frac{49\cdot 8}{27}\right)^x\)
\(x=\log_{\frac{49\cdot 8}{27}}\frac{3\cdot 16}{49}\)
i można jeszcze próbować zmieniać podstawę logarytmu, ale wygląda na to, że nic ładnie nie wychodzi.
escher
\(3\cdot 16=7^2\left(\frac{49\cdot 8}{27}\right)^x\)
\(x=\log_{\frac{49\cdot 8}{27}}\frac{3\cdot 16}{49}\)
i można jeszcze próbować zmieniać podstawę logarytmu, ale wygląda na to, że nic ładnie nie wychodzi.
escher