. pomóżcie rozwiązać.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxkasienka90xx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 lut 2009, 15:24

. pomóżcie rozwiązać.

Post autor: xxkasienka90xx »

w grupie uczniów , w której jest 5 dziewczynek i 4 chłopców , losowano 1 bilet do kina i 1 bilet do teatru , przy czym jeden uczeń mógłby wylosować tylko jeden bilet . oblicz prawdopodobieństwo ,że bilet do kina wylosuje chłopiec a do teatru dziewczynka. ?
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

Post autor: belferkaijuz »

Zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych={(k,t):k,t należy do {1,2,3,4,5,6,7,8,9} i k jest różne od t}
moc tego zbioru to (9!)/(9-2)!
A={(k,t):k należy do{1,2,3,4,5} i t należy do {6,7,8,9} } zatem #A=5*4=20
dokończ. pozdrawiam.
ODPOWIEDZ