Potegi i nie tylko !!!

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Potegi i nie tylko !!!

Post autor: gniotek1102 »

1+1/(2+1/(3+1/4) to pierwsze



A w tym nie wiem co zrobic z tym zadaniem bo mam dodawanie a przy mnozeniu potegi sie dodaje...

5do8+3razy25do3-5do7+2razy5do6=






do=potega
razy=mnożenie
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(5^8+3\cdot 25^3-5^7+2\cdot 5^6=5^8+3\cdot (5^2)^3-5^7+2\cdot 5^6=5^8+3\cdot 5^6-5^7+2\cdot 5^6=\\
5^6\cdot (5^2+3-5+2)=5^6\cdot (5^2+3-5+2)=5^6\cdot 5^2=5^8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
gniotek1102
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2009, 20:17

Post autor: gniotek1102 »

Dzieki
ODPOWIEDZ