Systemy Informacyjne, Zbiory Przyblizone

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mufabartek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 cze 2010, 15:30

Systemy Informacyjne, Zbiory Przyblizone

Post autor: mufabartek »

Witam, mam takie zadanie:
Dla systemu informacyjnego S okreslonego w tabeli, wyznaczyc zbior obiektow U, zbior atrybutow A, zbiory wartosci atrybutow a,b,c, oraz relacje IND(A). Czy zbior X = {u1, u3} jest przyblizony ze wzgledu na IND(A)? Podac redukt systemu S.

Tabelka:
\(\begin{tabular}{cccc} U/A & a & b & c\\ u1 & 1 & 1 & 1 \\ u2 & 2 & 0 & 1\\ u3 & 0 & 0 & 2\\ \end{tabular}\)

Prosze o sprawdzenie tego co mam juz dotychczas:
\(U = \{u1,u2,u3\}\)
\(A = \{a,b,c\}\)
\(V_{a} = \{0,1,2\}\)
\(V_{b} = \{0,1\}\)
\(V_{c} = \{1,2\}\)
\(IND(A) = \{(u1,u1), (u2,u2), (u3,u3)\}\)

I teraz mam problem z przyblizeniem zbioru X wzgledem IND(A), tzn nie rozumiem co tu mam zrobic, czy to chodzi o sprawdzenie dolnego i gornego przyblizenia, tak? Czy jest jakas inna tego definicja? Z gory dziekuje za wszelka pomoc :)
ODPOWIEDZ