optymalizacja

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

optymalizacja

Post autor: tonsil87 »

Może Ktoś mógł by mi pomóc...mianowicie:
Znaleźć wymiary kwadratu wpisanego pomiędzy wykres okręgu o promieniu 5 i oś Ox, którego pole powierzchni bedzie największe.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Okrąg ma r=5,nie wiem,gdzie jest jego środek...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

optymalizacja

Post autor: tonsil87 »

Środek okregu znajduje sie w poczatku osi wspolrzednych (0,0)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(a^2+\frac {a^2} 4 = 5^2
a = 2\sqrt{5}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No właśnie. Czy to jest zadanie optymalizacyjne?
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

optymalizacja

Post autor: tonsil87 »

Ja z matematyki najlepszy nie jestem , ale zadanie to mialem na zajęciach o nazwie Działy Wybrane Matematyki-Optymalizacja.
Czy mógł bym prosic jeszcze o wytlumaczenie tego zapisanego równania? nie za bardzo rozumiem dlaczego jest to taki zapis...
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

optymaliacja

Post autor: tonsil87 »

Tzn rozumiem ze jest to rozwiazane za pomocą wzoru Pitagorasa, ale bardziej spodziewalem sie tutaj pochodnych...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Sprawdź- może w zadaniu jest mowa o prostokącie, a nie o kwadracie?
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

opty

Post autor: tonsil87 »

Własnie czytam to zadanie raz jeszcze i ewidentnie jest napisane kwadrat. Musze teraz to zadanie zoptymalizować w exelu lub matlabie...a czy byla by możliwośc zeby rozwiazać mi to zadanie dla prostokąta?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nie jest napisane, że wierzchołki kwadratu muszą leżeć na okręgu.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

opt

Post autor: tonsil87 »

nie jest napisane ,ale kwadrat najwiekszy bedzie chyba w momencie gdy jednak chociaz jeden jego wierzchołek bedzie leżał na okręgu, prawda?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

dolne będą leżały na osi OX górne na okręgu, ale te górne chyba powinny wyjść z jakiegoś równania, tyle, że nie mam pojęcia z jakiego.

Prościej by było gdyby polecenie brzmiało: znaleźć prostokąt o największum polu, wpisany w półokrąg o promieniu 5
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

opt

Post autor: tonsil87 »

własnie ja także nie wiem:)czekam nadal na pomoc
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Prawdę mówiąc to z treści zadania nie wynika nawet, że te dolne wierzchołki muszą leżeć na osi OX.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tonsil87
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 maja 2010, 20:43

opt

Post autor: tonsil87 »

no ale skoro kwadrat ma byc najwiekszy to musza chyba lezec na osi ox
ODPOWIEDZ