Zamiana ilorazu ułamków dziesiętnych na zwykły

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Zamiana ilorazu ułamków dziesiętnych na zwykły

Post autor: escher »

Zapisz iloraz \( \frac{0,(3)}{0,(63)}\) w postaci ułamka nieskracalnego \(\frac{a}{b}\)(gdzie \(a\) i \(b\) są całkowite dodatnie).
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Re: Zamiana ilorazu ułamków dziesiętnych na zwykły

Post autor: escher »

Odpowiedź: \(\frac{11}{21}\).

Mamy
\(\frac{0,(3)}{0,(63)}=\frac{0,(33)}{0,(63)}=\frac{33}{63}\cdot\frac{0,(01)}{0,(01)}=\frac{11}{21}\).
ODPOWIEDZ