Wyraź podaną długość w metrach: 27 dm 3 mm

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Wyraź podaną długość w metrach: 27 dm 3 mm

Post autor: supergolonka »

Wyraź podaną długość w metrach: 27 dm 3 mm.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie

Post autor: supergolonka »

Liczymy \[27\text{ dm}\ 3 \text{ mm}=27\cdot 0,1\text{ m}+3\cdot 0,001\text{ m}=2,7\text{ m}+0,003\text{ m}=2,703\text{ m}\]

Odpowiedź: 2,703 m

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Klon 1

Post autor: supergolonka »

Wyraź podaną masę w kilogramach: 43 dag 8 g.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1853
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie - klon 1

Post autor: supergolonka »

Liczymy \[43\text{ dag}\ 8 \text{ g}=43\cdot 0,01\text{ kg}+8\cdot 0,001\text{ kg}=0,43\text{ kg}+0,008\text{ kg}=0,438\text{ kg}\]

Odpowiedź: 0,438 kg

ODPOWIEDZ