Zamiana ułamka 0,04 na ułamek zwykły

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Zamiana ułamka 0,04 na ułamek zwykły

Post autor: supergolonka »

Zamień ułamek dziesiętny 0,04 na ułamek zwykły nieskracalny.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie

Post autor: supergolonka »

Liczymy \[0,04=\frac{4}{100}=\frac{1}{25}.\]

Odpowiedź: \(\frac{1}{25}\)

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Klon 1

Post autor: supergolonka »

Zamień ułamek dziesiętny 0,08 na ułamek zwykły nieskracalny.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie - klon 1

Post autor: supergolonka »

Liczymy \[0,08=\frac{8}{100}=\frac{2}{25}.\]

Odpowiedź: \(\frac{2}{25}\)

ODPOWIEDZ