Wakacyjny topik

Co wam tylko przyjdzie do głowy.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Wakacyjny topik

Post autor: anka »

Liczby umieszczono zgodnie z pewną regułą. Uzupełnij braki

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}
2713 & & 8 \\\hline
1936 & & \\\hline
7413 & 84 & \\
\end{tabular}\)


Osoba, która rozwiąże zagadkę, podaje następną.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

Może tak?

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &34 & 8 \\\hline<br />1936 &27 &12 \\\hline<br />7413 & 84 &5 \\<br />\end{tabular}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Wakacyjny topik

Post autor: anka »

Mam inne rozwiązanie, ale być może są dwa.
Podasz jak do tego doszedłeś?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

Oczywiście. Prawidłowość, której się doszukałem jest następująca: liczba w środkowej kolumnie to liczba, której cyfra dziesiątek jest cyfrą tysięcy powiększoną o jeden liczby po lewej, a cyfra jedności jest cyfrą jedności liczby z pierwszej kolumny również powiększonej o jeden. W trzeciej kolumnie jest liczba wynikająca z sumowania cyfry setek i cyfry dziesiątek liczby w pierwszej kolumnie. Całkiem możliwe, że moje rozwiązanie jest dość naciągane:) Podasz Aniu swoje rozwiązanie, czy dasz jeszcze szanse innym?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Wakacyjny topik

Post autor: anka »

Zasada jest taka sama dla liczb z każdej kolumny.
Może ktoś wpadnie na inne rozwiązanie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

Może tak?
\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &37 & 8 \\\hline<br />1936 &49 &12 \\\hline<br />7413 & 84 &5 \\<br />\end{tabular}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Wakacyjny topik

Post autor: anka »

Mam inną odpowiedź :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

a możesz powiedzieć czy chociaż jedna z kolumn jest prawidłowa? Bo ja jeszcze mam trochę tych kombinacji :P

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &42 & 8 \\\hline<br />1936 &162 &12 \\\hline<br />7413 & 84 &5 \\<br />\end{tabular}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Kolumna druga jest dobrze
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Czy kolumna trzecia jest zależna od drugiej? Strasznie dużo jest możliwości.

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &42 & 8 \\\hline<br />1936 &162 &8 \\\hline<br />7413 & 84 &8 \\<br />\end{tabular}\)

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &42 & 8 \\\hline<br />1936 &162 &10 \\\hline<br />7413 & 84 &19 \\<br />\end{tabular}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Wakacyjny topik

Post autor: anka »

Zależność między I i II jest taka sama jak między II i III

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &42 & 8 \\\hline<br />1936 &162 &12 \\\hline<br />7413 & 84 &zle \\<br />\end{tabular}\)

reszta jest ok
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Heh, fakt.

\(\begin{tabular}{|r|c|c|}<br />2713 &42 & 8 \\\hline<br />1936 &162 &12 \\\hline<br />7413 & 84 &32 \\<br />\end{tabular}\)

Dobrze?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Teraz jest ok. Jeszcze wyjaśnienie jak obliczałeś i dawaj zagadkę :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

By obliczyć drugą kolumnę wystarczy pomnożyć kolejne cyfry z pierwszej kolumny, a żeby trzecią to samo, tylko że z drugiej.

Ile jest trójkątów na rysunku?
Obrazek
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

39?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
ODPOWIEDZ