Oblicz wyznacznik: \(\begin{vmatrix}
0&1&i\\
1&0&1+i\\
1-i&-i&1
\end{vmatrix}\)
Wyznacznik 3x3 zespolony
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Rozwiązanie
Liczymy
\[\begin{vmatrix}
0&1&i\\
1&0&1+i\\
1-i&-i&1
\end{vmatrix}=(1+i)(1-i)-i^2-1=2+1-1=2.\]
0&1&i\\
1&0&1+i\\
1-i&-i&1
\end{vmatrix}=(1+i)(1-i)-i^2-1=2+1-1=2.\]
Odpowiedź: 2