Równanie macierzowe 2x2

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Równanie macierzowe 2x2

Post autor: supergolonka »

Rozwiązać równanie macierzowe: \[\begin{bmatrix}
2&-3\\
1&-1
\end{bmatrix}X=\begin{bmatrix}
3&6\\
1&2
\end{bmatrix}\]
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Równanie ma postać \(AX=B\) i \(A\) jest macierzą odwracalną, więc jego rozwiązaniem jest \[X=A^{-1}B=\begin{bmatrix}-1&3\\-1&2\end{bmatrix}\cdot \begin{bmatrix}3&6\\1&2\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}0&0\\-1&-2\end{bmatrix}.\]

Odpowiedź: \(\begin{bmatrix}0&0\\-1&-2\end{bmatrix}\)

ODPOWIEDZ