Prosta wspólna płaszczyzn 2y-x+z=2 oraz y-2z=3

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Prosta wspólna płaszczyzn 2y-x+z=2 oraz y-2z=3

Post autor: supergolonka »

Wyznacz równanie parametryczne prostej będącej prostą wspólną płaszczyzn \(2y-x+z=2\) oraz \(y-2z=3\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Przyjmijmy za parametr \(z=t\). Wtedy z równania drugiej płaszczyzny mamy \[y=3+2z=3+2t,\] a z równania pierwszej, \[x=2y+z-2=2(3+2t)+t-2=5t+4.\]

Odpowiedź: \((x,y,z)=(5t+4,3+2t,t),\ t\in\rr\)

ODPOWIEDZ