Rozwiąż równanie z^2-2z+(1-i)=0

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiąż równanie z^2-2z+(1-i)=0

Post autor: supergolonka »

Rozwiąż w \(\ccc\) równanie \(z^2-2z+(1-i)=0\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Liczymy \(\Delta\)-ę. \[\Delta=4-4(1-i)=4i.\] Do pierwiastka z \(\Delta\)-y potrzebujemy obliczyć pierwiastek z \[i=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}.\] Jeden z tych pierwiastków jest równy \[\cos \frac{\pi}{4}+i\sin\frac{\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}+i\frac{\sqrt{2}}{2}.\] Zatem \[z=\frac{2-2(\sqrt{2}+i\sqrt{2})}{2}=1-\sqrt{2}-i\sqrt{2}\quad\vee\quad z=\frac{2+2(\sqrt{2}+i\sqrt{2})}{2}=1+\sqrt{2}+i\sqrt{2}.\]

Odpowiedź: \(z\in\left\{1-\sqrt{2}-i\sqrt{2},1+\sqrt{2}+i\sqrt{2}\right\}\)

ODPOWIEDZ