Oblicz sqrt[3]{i}
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Zapisujemy \(i\) w postaci trygonometrycznej.
\[z=i=0+i=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}.\]
Zatem szukany pierwiastek składa się z trzech liczb.
\[z_0=\cos\frac{\frac{\pi}{2}+0}{3}+i\sin\frac{\frac{\pi}{2}+0}{3}=\cos \frac{\pi}{6}+i\sin \frac{\pi}{6}=\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i\\
z_1=\cos\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=\cos \frac{5\pi}{6}+i\sin \frac{5\pi}{6}=\cos \left(\pi-\frac{\pi}{6}\right)+i\sin \left(\pi-\frac{\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i\\
z_2=\cos\frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}+i\sin\frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}=\cos \frac{3\pi}{2}+i\sin \frac{3\pi}{2}=\cos \left(2\pi-\frac{\pi}{2}\right)+i\sin \left(2\pi-\frac{\pi}{2}\right)=0-i=-i\]
z_1=\cos\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin\frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=\cos \frac{5\pi}{6}+i\sin \frac{5\pi}{6}=\cos \left(\pi-\frac{\pi}{6}\right)+i\sin \left(\pi-\frac{\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i\\
z_2=\cos\frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}+i\sin\frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}=\cos \frac{3\pi}{2}+i\sin \frac{3\pi}{2}=\cos \left(2\pi-\frac{\pi}{2}\right)+i\sin \left(2\pi-\frac{\pi}{2}\right)=0-i=-i\]
Odpowiedź: \(\left\{-i,\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i,-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i\right\}\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Rozwiązanie - klon 1
Zapisujemy \(-i\) w postaci trygonometrycznej.
\[z=-i=0-i=\cos \left(-\frac{\pi}{2}\right)+i\sin\left(-\frac{\pi}{2}\right).\]
Zatem szukany pierwiastek składa się z trzech liczb.
\[z_0=\cos\frac{-\frac{\pi}{2}+0}{3}+i\sin\frac{-\frac{\pi}{2}+0}{3}=\cos \left(-\frac{\pi}{6}\right)+i\sin \left(-\frac{\pi}{6}\right)=\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i\\
z_1=\cos\frac{-\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin\frac{-\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin \frac{\pi}{2}=0+i=i\\
z_2=\cos\frac{-\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}+i\sin\frac{-\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}=\cos \frac{7\pi}{6}+i\sin \frac{7\pi}{6}=\cos \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)+i\sin \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i.\]
z_1=\cos\frac{-\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}+i\sin\frac{-\frac{\pi}{2}+2\pi}{3}=\cos \frac{\pi}{2}+i\sin \frac{\pi}{2}=0+i=i\\
z_2=\cos\frac{-\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}+i\sin\frac{-\frac{\pi}{2}+4\pi}{3}=\cos \frac{7\pi}{6}+i\sin \frac{7\pi}{6}=\cos \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)+i\sin \left(\pi+\frac{\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i.\]
Odpowiedź: \(\left\{i,-\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i,\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i\right\}\)