Wzory matematyczne na forum

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Wzory matematyczne na forum

Post autor: robbo »

Na forum jest możliwość wpisywania wzorów matematycznych w LaTeX'u - w niektórych sytuacjach, szczególnie w przypadku pierwiastków, ułamków i greckich liter, może to być wygodne. Np. kawałek

Kod: Zaznacz cały

[tex]V_{stoz}=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H[/tex]
złoży się jako
\(V_{stoz}=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H\)
Podobnie

Kod: Zaznacz cały

[tex]\sqrt{(a+b)^2}=|a+b|[/tex]
da
\(\sqrt{(a+b)^2}=|a+b|\)
Dostępny jest również bardziej szczegółowy poradnik:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
oraz
ściąga z komend LaTeX'a (PDF).