Błąd w rozwiązaniu

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zuluzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2016, 17:10
Płeć:

Błąd w rozwiązaniu

Post autor: zuluzi »

Dzień dobry,
Akurat jestem w trakcie robienia arkuszy z generatora maturalnego, dlatego chodzi mi o zadanie 14 z zestawu nr 91208.
Chodzi mi dokładnie o to, że w podpunkcie c po wyrzuceniu orła pojawia się \frac{4}{36}, a w mianowniku powinno być 40, ponieważ według zasad i wszelkich reguł gry AS nie jest uznawany za figurę. Zalicza się go do kart numerowanych i jest albo o wartości 1 albo 10.
Proszę poprawcie ten błąd lub wyprowadźcie mnie z błędu.
zuluzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2016, 17:10
Płeć:

Post autor: zuluzi »

Ymm, trochę nie umiem, ale ogólnie to miało być \( \frac{4}{36} a nie \frac{4}{36}
A no i jak coś to całe zadanie brzmi:
Pewne doświadczenie polega na rzucie monetą i wylosowaniu jednej karty. Jeśli wypadnie reszka, to karta jest losowania z talii 52 kart, a jeśli wypadnie orzeł, to kartę losujemy z talii, z której usunięto wszystkie figury. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo:
a. wylosowania króla;
b. wylosowania króla trefl;
c. wylosowania dwójki;
d. wylosowania dwójki pik.\)
zuluzi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2016, 17:10
Płeć:

Post autor: zuluzi »

\(\frac{4}{36}\)
W końcu umiem?
Przepraszam ;)
ODPOWIEDZ