Sugestie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
Jasne, nie mam za złe osobom, które kiedyś tam wrzucały rozwiązania, interesuje mnie głównie to co jest teraz, czyli nadal pojawiają się rozwiązania gdzie są linki do plików zewnętrznychdomino21 pisze:O ile mnie pamięć nie myli to dodawanie obrazków w formacie .jpg nie była dostępna od samego początku tej funkcjonalności; właśnie z tego powodu może wielka część społeczności wrzucała fotosy na zewnętrzne portale
Tak, jest to trochę poniżające dla tego forum, serwisu, osób rozwiązujących zadania i ekipy. Konto użytkownika jest dostępna dla każdego jak powietrze, może zadawać zadania, ile chce, gdzie chce i jak chce, a jeśli dostanie bana założy nowe konto. Ten dostęp do zadawania pytań jest wg mnie za szybki. Rejestracja trwająca 5 minut i już można łamać regulamindomino21 pisze:Kto z nowych użytkowników będzie przestrzegał regulaminu? Powiedzmy, że to pytanie retoryczne..
haha, miałem to samo swego czasu wiecie co napisałem do ekipy? mniej więcej to:anka pisze:Domino, Galen to jednak ona, a nie on
hehe odpisali że trochę roboty przy tym i że dane są fikcyjne które podajemy przy rejestracji więc zerowa pewność że to laseczka czy nie, chociaż ten drugi argument o kant tyłka rozbić, bo jak ktoś chce żeby go traktowano jako kobietę to daje w płeć kobieta, jeśli ma jakieś "ale" to tylko do siebie ze nie dał poprawnej płci w swoim profilu, ale to jest taki zabieg estetyczny bądź towarzyski abyśmy do siebie się dobrze zwracalianka pisze:może by też dodać te znaczki oznaczające płeć?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Pol, Ania, teraz mi się przypomniało..
Ja pytałem starszyzny o cytaty w związku z płcią, typu: anka napisała: , ale Pol napisał:
to podobno miało być, że robota nie jest proporcjonalna do płynących z tego zysków, ale gdyby po prostu w okienku, które jest widoczne przy każdym poście wstawić jeszcze jedno miejsce na płeć, nie trzeba już koniecznie wiązać tego z postami na forum [napisał(a):] , ale po prostu wstawić te kółeczka.. (wiecie o co chodzi, męskie strzałka ku górze, damskie krzyżyk w dół), a w panelu użytkownika każdy mógłby sobie to regulować, bynajmniej Ci zainteresowani.
rozpisałem się, nie wiem czy zrozumieliście nie znam się tego typu kwestiach związanych z programowaniem, ale może to łatwiejsze wyjście z sytuacji?
Ja pytałem starszyzny o cytaty w związku z płcią, typu: anka napisała: , ale Pol napisał:
to podobno miało być, że robota nie jest proporcjonalna do płynących z tego zysków, ale gdyby po prostu w okienku, które jest widoczne przy każdym poście wstawić jeszcze jedno miejsce na płeć, nie trzeba już koniecznie wiązać tego z postami na forum [napisał(a):] , ale po prostu wstawić te kółeczka.. (wiecie o co chodzi, męskie strzałka ku górze, damskie krzyżyk w dół), a w panelu użytkownika każdy mógłby sobie to regulować, bynajmniej Ci zainteresowani.
rozpisałem się, nie wiem czy zrozumieliście nie znam się tego typu kwestiach związanych z programowaniem, ale może to łatwiejsze wyjście z sytuacji?
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
dodanie jednej kolumny do tabeli użytkownika nie jest niczym skomplikowanym, wypełnienie tej kolumny domyślnie płcią męską również, zmiana na forum tak samo pryszcz jeśli ma się do wszystkiego dostęp, a nie trzeba czekać na osobę, która programowała forum czy bazę danych
ale mimo wszystko ta modyfikacja nie zlikwiduje najważniejszych problemów tego forum
ale mimo wszystko ta modyfikacja nie zlikwiduje najważniejszych problemów tego forum
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Ja osobiście jestem za tym, aby wprowadzić obowiązkowe stosowanie LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych. I tu wcale nie chodzi o to, żeby polować na nowych użytkowników i dawać im od razu bana, bo napisali 2x+3 zamiast \(2x+3\). Jak się widzi temat typu:
Jeżeli chodzi o wrzucanie skanów, to jestem przeciwna, bo tych obrazków po jakimś czasie nie widać. Dla mnie osobiście łatwiej i szybciej jest napisać wszystko w LaTeX-u, niż czekać, aż się obrazek łaskawie zeskanuje i jeszcze go potem wrzucać do sieci, ale jak ktoś woli zamieszczać skany, to nie mam nic do tego. Problem pojawia się później, jak nie widać rozwiązania i taki temat staje się bezużyteczny.
Co do znaczków oznaczających płeć, w tej chwili jest to dla mnie bez różnicy, bo 90% użytkowników i tak nie zwraca na to uwagi. Mam doświadczenie z innego forum, gdzie nawet jak sobie ustawisz płeć kobieta, co drugi odpisuje ci "dzięki wielkie kolego za pomoc". I już nawet nie chce się nikomu odpisywać, żeby spojrzał na płeć. Nawet jeżeli te znaczki zostaną wprowadzone, co jest podobno bardzo trudne, to obawiam się, że na niewiele to się zda.
Mam jeszcze jedną propozycję, żeby dodać pkt do regulaminu mówiący o tym, żeby nie zamieszcać zadań z różnych działów w jednym temacie. Takie tematy:
Tyle ode mnie.
to to naprawdę nie ułatwia sprawy, a wręcz przeciwnie, bo zamiast po prostu odpowiedzieć na temat, trzeba się godzinę zastanawiać, o co szanownemu autorowi mogło chodzić. Pełno jest postów, w których odpowiadający dopytują się, o co mogło chodzić autorowi, czy zapis ma być taki, czy siaki. A że nowym się nie chce czytać regulaminu, to nie jest żadne usprawiedliwienie, po coś ten regulamin chyba został napisany. Forum jest, zdaje się, dla wszystkich użytkowników, więc chodzi o to, żeby nie tylko autor tematu, ale też inni z tego skorzystali. A jak jeden pisze \frac{ \sqrt{3} }{2}, to drugi dostaje oczopląsu i straci tylko godzinę na odszyfrowywanie zapisu.Jakiś tam użytkownik pisze: \frac{ \sqrt{3} +2^{7}}{ \sqrt{7} } \cdot \sqrt[4]{ \frac{1}{ \sqrt{2} } }=?
Jeżeli chodzi o wrzucanie skanów, to jestem przeciwna, bo tych obrazków po jakimś czasie nie widać. Dla mnie osobiście łatwiej i szybciej jest napisać wszystko w LaTeX-u, niż czekać, aż się obrazek łaskawie zeskanuje i jeszcze go potem wrzucać do sieci, ale jak ktoś woli zamieszczać skany, to nie mam nic do tego. Problem pojawia się później, jak nie widać rozwiązania i taki temat staje się bezużyteczny.
Co do znaczków oznaczających płeć, w tej chwili jest to dla mnie bez różnicy, bo 90% użytkowników i tak nie zwraca na to uwagi. Mam doświadczenie z innego forum, gdzie nawet jak sobie ustawisz płeć kobieta, co drugi odpisuje ci "dzięki wielkie kolego za pomoc". I już nawet nie chce się nikomu odpisywać, żeby spojrzał na płeć. Nawet jeżeli te znaczki zostaną wprowadzone, co jest podobno bardzo trudne, to obawiam się, że na niewiele to się zda.
Mam jeszcze jedną propozycję, żeby dodać pkt do regulaminu mówiący o tym, żeby nie zamieszcać zadań z różnych działów w jednym temacie. Takie tematy:
są jedynie drażniące, chyba po to zostały utworzone działy, żeby zamieszczać w nich odpowiednie zadania. Pozostaje tylko współczuć biednym moderatorom, którzy muszą to wszystko poprawiać.Dowolny użytkownik pisze:Zad. 1
Rozwiąż równanie: \(\frac{x+6}{5}= \frac{ \sqrt{3} x}{3x^2}\)
Zad. 2
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 8, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę \(60^{\circ}\) . Oblicz objętość ostrosłupa.
Zad. 3
W urnie są 2 kule seledynowe, 3 złote i 4 granatowe. Losujemy 2 kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul granatowych.
...
Zad. 999
Tyle ode mnie.
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
najlepiej by było jakby w każdym temacie znalazły się zadania tego samego typu, a nie tego samego działu, np jeśli zadanie dotoczy obliczenia sumy ciągu arytmetycznego, to drugie nie powinno dotyczyć zbadania monotoniczności jakiegoś ciągu
co więcej, nazwy tematów takie jak "zadanie z maty" "ciągi" "trygonometria" nie powinny być stosowane, chociażby przez to że zadanie w dziale "Pomocy - ciągi" będzie dotyczyło ciągów, o czym wszyscy wiemy, w tytule tematu powinno zazwyczaj lądować to, z czego należy skorzystać, w rozwiązaniu zadania lub co należy policzyć, np. "twierdzenie Talesa" "wysokość w ostrosłupie" "suma wyrazów ciągu arytm.".
co więcej, nazwy tematów takie jak "zadanie z maty" "ciągi" "trygonometria" nie powinny być stosowane, chociażby przez to że zadanie w dziale "Pomocy - ciągi" będzie dotyczyło ciągów, o czym wszyscy wiemy, w tytule tematu powinno zazwyczaj lądować to, z czego należy skorzystać, w rozwiązaniu zadania lub co należy policzyć, np. "twierdzenie Talesa" "wysokość w ostrosłupie" "suma wyrazów ciągu arytm.".
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Jak już pisaliście ze skanami są dwa zasadnicze problemy:
- po pewnym czasie znikają
- nie da się indeksować, przeszukiwać - więc np. google tam nie zajrzy.
Z tego powodu od początku tępiliśmy zeskanowane treści zadań i tak powinno być dalej. To było też jedną z przyczyn zablokowania możliwości dodawania załączników do postów (druga przyczyna to pojemność serwerów).
Jeżeli chodzi o rozwiązania, to sprawa nie jest już taka prosta, bo w zasadzie to wybór rozwiązującego zadanie w jaki sposób to zrobi. Trudno kogoś karać (np. usuwaniem postów) za to, że rozwiązał zadanie - nawet jeżeli jest to skan.
Drugi problem, to rysunki do treści zadań. Blokada możliwości dodawania załączników zmusza do zamieszczania ich na zewnętrznych serwerach, skąd po pewnym czasie znikają.
Może na próbę włączę wszystkim możliwość dodawania załączników. Zobaczymy jak mocno to konsumuje przestrzeń dyskową.
- po pewnym czasie znikają
- nie da się indeksować, przeszukiwać - więc np. google tam nie zajrzy.
Z tego powodu od początku tępiliśmy zeskanowane treści zadań i tak powinno być dalej. To było też jedną z przyczyn zablokowania możliwości dodawania załączników do postów (druga przyczyna to pojemność serwerów).
Jeżeli chodzi o rozwiązania, to sprawa nie jest już taka prosta, bo w zasadzie to wybór rozwiązującego zadanie w jaki sposób to zrobi. Trudno kogoś karać (np. usuwaniem postów) za to, że rozwiązał zadanie - nawet jeżeli jest to skan.
Drugi problem, to rysunki do treści zadań. Blokada możliwości dodawania załączników zmusza do zamieszczania ich na zewnętrznych serwerach, skąd po pewnym czasie znikają.
Może na próbę włączę wszystkim możliwość dodawania załączników. Zobaczymy jak mocno to konsumuje przestrzeń dyskową.
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o oznaczanie rozwiązanych tematów to zasadniczym problem jest to kto ma to robić? Czy osoba zakładająca temat? - to nie będzie działać. Osoba rozwiązująca - to prędzej, ale zawsze trudno wyczuć, czy dana odpowiedź jest końcem dyskusji. Jak pisał Pol idealnie byłoby, aby każdy temat kończył się linkiem do zadania dodanego do bazy, ale na razie to nie jest możliwe.
Jako oznaczenie rozwiązanych tematów można by wykorzystywać 'zamykanie tematów' - trzeba by tylko ustalić kiedy je zamykać?
Jako oznaczenie rozwiązanych tematów można by wykorzystywać 'zamykanie tematów' - trzeba by tylko ustalić kiedy je zamykać?