Nie jesteś pierwszy, którego wystraszył linux
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=11&t=7854
Ale fakt, coś z tym trzeba będzie zrobić.
System podziękowań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Bardzo ciekawa i konstruktywna dyskusja
Widać trochę, że tutejszym Expertom zależy na rozwoju portalu.
Ze swojej strony dodałbym jeszcze jakieś drobne ograniczenie czasowe dla grupy "nowych użytkowników", np. 24h albo 72h, bo jeśli wiadomo, że decyduje tylko liczba postów, to łatwo obejść i nadużywać. Dodatkowa bariera chyba nie zaszkodzi, bo niewielu "normalnych" użytkowników ma 5 postów w pierwszych 24 godzinach. Ale w sumie, to chyba dmuchanie na zimne.
Jeśli chodzi o obrazki do zadań, to tu może być pole do popisu dla użytkowników. Oczywiście svg nie jest bardzo popularnym formatem, ale skoro jest sporo entuzjazmu, to może spróbować np robić konkursy na jak najlepszą ilustrację do niektórych zadań, w których głosowaliby użytkownicy.
pozdrawiam uczestników dyskusji
Widać trochę, że tutejszym Expertom zależy na rozwoju portalu.
Ze swojej strony dodałbym jeszcze jakieś drobne ograniczenie czasowe dla grupy "nowych użytkowników", np. 24h albo 72h, bo jeśli wiadomo, że decyduje tylko liczba postów, to łatwo obejść i nadużywać. Dodatkowa bariera chyba nie zaszkodzi, bo niewielu "normalnych" użytkowników ma 5 postów w pierwszych 24 godzinach. Ale w sumie, to chyba dmuchanie na zimne.
Jeśli chodzi o obrazki do zadań, to tu może być pole do popisu dla użytkowników. Oczywiście svg nie jest bardzo popularnym formatem, ale skoro jest sporo entuzjazmu, to może spróbować np robić konkursy na jak najlepszą ilustrację do niektórych zadań, w których głosowaliby użytkownicy.
pozdrawiam uczestników dyskusji
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
Linux nie jest zły, ale do niego potrzebna pasja
Teraz coś z tym zrobić będzie ciężko, dlatego jak się dowiedziałem że jest was więcej niż dwóch to już nic nie naciskam. Roboty żeby to pozmieniać / udoskonalić bardzo dużo a i tak nie wiadomo czy wypali, czy przyniesie efekty jakich się spodziewamy.
Samych zadań do przepisania z forum będzie dość sporo. W tym momencie powstaje taki mały śmietnik:
1) sporo zadań ciekawych mniej i bardziej wraz z rozwiązaniami tonie w stercie forumowych wątków pozostając przy tym dostępne dla każdego użytkownika forum - i tu system sms jest niewykorzystywany w pełnej "mocy"
2) rozwiązywanie zadań po kilka razy, jeśli zadanie pojawia się w krótkim okresie czasu łatwo to wychwycić, jeśli różnicą jest kilka miesięcy to już gorzej
3) rozwiązywanie na forum zadań umieszczonych na zadania.info, spotkałem się nawet z przypadkiem że przeklejono rozwiązanie z zadania.info na forum wraz z rysunkami
Co do problemu "poprawność zadań w bazie danych" to muszę zwrócić taką uwagę, że z tą poprawnością jest różnie. Jeśli we dwóch będziecie uzurpować sobie prawo bezbłędności daleko nie zajedziecie. Błędy na zadania.info również się pojawiają i pisanie że jest problem, bo każde zadanie musi zostać sprawdzone i to wymaga czasu (bo jest was dwóch?) jest trochę nie na miejscu. Są zadania do których rozwiązanie i jego poprawność może zostać sprawdzona przez wiele osób z forum.
Ale ogólnie da się przeżyć, róbta swoje a ja będę oczekiwał postępów waszych prac
Wpadł mi taki pomysł do głowy, co myślelibyście nad usuwaniem postów z zadaniami rozwiązanymi? Chodzi mi o te zadania, które mają np kilka tygodni, może miesięcy na forum i do których już dawno podano odpowiedź w postaci linku do zadania na zadania.info. Na pewno zwiększyłoby to porządek na forum.
Kolejna sprawa to Kosz. Czasami jest tak że nie chcę usuwać tematu bo nie jestem pewny tego, mimo że zadanie brzmi durnie, wtedy przerzucałoby się do tego działu i ktoś by podejmował decyzję, przykład:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=10893
PS. Przepraszam że taki off-topic się z tego zrobił, ale jest okazja to warto co nieco przedyskutować nawet w tym temacie (System podziękowań), który i tak nie wymaga długiej rozmowy
Teraz coś z tym zrobić będzie ciężko, dlatego jak się dowiedziałem że jest was więcej niż dwóch to już nic nie naciskam. Roboty żeby to pozmieniać / udoskonalić bardzo dużo a i tak nie wiadomo czy wypali, czy przyniesie efekty jakich się spodziewamy.
Samych zadań do przepisania z forum będzie dość sporo. W tym momencie powstaje taki mały śmietnik:
1) sporo zadań ciekawych mniej i bardziej wraz z rozwiązaniami tonie w stercie forumowych wątków pozostając przy tym dostępne dla każdego użytkownika forum - i tu system sms jest niewykorzystywany w pełnej "mocy"
2) rozwiązywanie zadań po kilka razy, jeśli zadanie pojawia się w krótkim okresie czasu łatwo to wychwycić, jeśli różnicą jest kilka miesięcy to już gorzej
3) rozwiązywanie na forum zadań umieszczonych na zadania.info, spotkałem się nawet z przypadkiem że przeklejono rozwiązanie z zadania.info na forum wraz z rysunkami
Co do problemu "poprawność zadań w bazie danych" to muszę zwrócić taką uwagę, że z tą poprawnością jest różnie. Jeśli we dwóch będziecie uzurpować sobie prawo bezbłędności daleko nie zajedziecie. Błędy na zadania.info również się pojawiają i pisanie że jest problem, bo każde zadanie musi zostać sprawdzone i to wymaga czasu (bo jest was dwóch?) jest trochę nie na miejscu. Są zadania do których rozwiązanie i jego poprawność może zostać sprawdzona przez wiele osób z forum.
Ale ogólnie da się przeżyć, róbta swoje a ja będę oczekiwał postępów waszych prac
Wpadł mi taki pomysł do głowy, co myślelibyście nad usuwaniem postów z zadaniami rozwiązanymi? Chodzi mi o te zadania, które mają np kilka tygodni, może miesięcy na forum i do których już dawno podano odpowiedź w postaci linku do zadania na zadania.info. Na pewno zwiększyłoby to porządek na forum.
Kolejna sprawa to Kosz. Czasami jest tak że nie chcę usuwać tematu bo nie jestem pewny tego, mimo że zadanie brzmi durnie, wtedy przerzucałoby się do tego działu i ktoś by podejmował decyzję, przykład:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=10893
PS. Przepraszam że taki off-topic się z tego zrobił, ale jest okazja to warto co nieco przedyskutować nawet w tym temacie (System podziękowań), który i tak nie wymaga długiej rozmowy
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
No właśnie. W jaki sposób użytkownicy korzystają z bazy zadań w zadania.info?Pol pisze: Teraz coś z tym zrobić będzie ciężko, dlatego jak się dowiedziałem że jest was więcej niż dwóch to już nic nie naciskam. Roboty żeby to pozmieniać / udoskonalić bardzo dużo a i tak nie wiadomo czy wypali, czy przyniesie efekty jakich się spodziewamy.
- Przeglądają ją rozwiązując/czytając ciekawe zadania, np. ucząc się do matury/sprawdzianu - w takim układzie jest tam już bardzo dużo zadań, więcej niż przeciętny uczeń jest w stanie przerobić ucząc się do matury. Wciąż brakuje natomiast zadań na poziomie gimnazjum i studiów.
- Trafiają do konkretnego zadania z googlów - w takiej sytuacji forum wcale nie jest gorsze i nie ma wielkiego znaczenia, czy zadanie jest przepisane do zadania.info, czy też nie.
- Korzystają z generatora lub innych narzędzi, które są w drodze - w takiej sytuacji zadań mogłoby być więcej, ale braki są bardzo konkretne (np. zadania testowe).
Tak i nie. Potrzebna jest rozwaga przy konstrukcji działów i dodawaniu zadań. Jednym z elementów porządkujących jest też grupowanie razem 'zadań podobnych', które od jakiegoś czasu zaczyna funkcjonować.Pol pisze: Samych zadań do przepisania z forum będzie dość sporo. W tym momencie powstaje taki mały śmietnik:
System tagów był rozważany, ale jak zaczniesz myśleć jakie mają być tagi i jak masz je przydzielać do zadania to nie wiadomo jak to efektywnie zrobić. Albo tagów musi być bardzo dużo, albo w każdym tagu będą setki zadań i nie będą się specjalnie różnić od obecnych kategorii.
Jeżeli chodzi o powszechną dostępność to zadania mają zawsze być ogólnie dostępne - te na stronie też. Już kilka razy pisałem, że ta strona nie jest projektem komercyjnym. Abonament to zło konieczne - ma zapewnić stabilne funkcjonowanie serwisu i umiarkowany rozwój.Pol pisze: 1) sporo zadań ciekawych mniej i bardziej wraz z rozwiązaniami tonie w stercie forumowych wątków pozostając przy tym dostępne dla każdego użytkownika forum - i tu system sms jest niewykorzystywany w pełnej "mocy"
Jeżeli natomiast chodzi o 'tonięcie' to nie zapominaj o googlu, który o tych wszystkich zadaniach pamięta i co dzień wyświetla je użytkownikom. Wydaje mi się, że ty zakładasz, że użytkownik wchodzi na forum i przegląda dostępne posty. Tak jednak nie jest, większość użytkowników trafia tu z googla do konkretnych tematów.
Na to nie ma prostej rady - w bazie zadania.info też bywało, że zadanie było rozwiązanie trzy razy.Pol pisze: 2) rozwiązywanie zadań po kilka razy, jeśli zadanie pojawia się w krótkim okresie czasu łatwo to wychwycić, jeśli różnicą jest kilka miesięcy to już gorzej
Łatwiej moim zdaniem wkleić link. Ale bardziej serio, to uważam, że śmiało można odsyłać użytkowników do podobnych zadań w bazie.Pol pisze: 3) rozwiązywanie na forum zadań umieszczonych na zadania.info, spotkałem się nawet z przypadkiem że przeklejono rozwiązanie z zadania.info na forum wraz z rysunkami
Nie zrozumiałeś mnie, pisząc o jakości nie miałem na myśli błędów - to w ogóle nie jest problem, o czym za chwilę. Miałem na myśli jakość rozwiązania, czyli sposób w jaki jest ono opisane, jak są zrobione rysunki, standaryzacja. Np., pierwszy z brzegu wątekPol pisze: Co do problemu "poprawność zadań w bazie danych" to muszę zwrócić taką uwagę, że z tą poprawnością jest różnie. Jeśli we dwóch będziecie uzurpować sobie prawo bezbłędności daleko nie zajedziecie. Błędy na zadania.info również się pojawiają i pisanie że jest problem, bo każde zadanie musi zostać sprawdzone i to wymaga czasu (bo jest was dwóch?) jest trochę nie na miejscu. Są zadania do których rozwiązanie i jego poprawność może zostać sprawdzona przez wiele osób z forum.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=23&t=795
Niby to samo rozwiązanie, ale jak popatrzysz w jaki sposób jest wpisane do bazy zadania.info to zobaczysz, że wymagało to poświęcenia kilku minut. To miałem na myśli pisząc o moderowaniu rozwiązań. Inny przykład, to rozwiązania tegorocznych matur - zobacz jak zostały rozwiązane na interii, czy gazecie a jak u nas. W tym sensie jest tak jak napisałeś, uzurpujemy sobie prawo do redakcji zadań. Jest to oczywiste wąskie gardło systemu dodawania zadań, ale taka jest koncepcja.
Jeżeli chodzi o błędy to jak pisałem, problem praktycznie nie istnieje - błędy oczywiście się zdarzają, ale są dość szybko zgłaszane przez formularz na dole strony i wszystkie zgłoszone błędy są usuwane. Jeżeli zadanie przeleży na stronie 2,3 miesiące, to szanse na błąd bardzo maleją. W tym sensie jesteśmy pewnie jednym z najbardziej bezbłędnych zbiorów zadań.
Mój pomysł na rozwiązanie problemu, o którym rozmawiamy jest stworzenie równoległej bazy zadań, do której będą mogli dodawać już zadania wszyscy, bez moderacji merytorycznej. Taka poczekalnia przed dodaniem do prawdziwej bazy. Domyślnie te zadania nie będą się wyświetlały przy przeglądaniu strony - trzeba będzie kliknąć jakiś button, żeby je zobaczyć. Jednocześnie systematycznie zadania będą poprawiane i włączane do głównej bazy. To jednak jest plan, który wymaga sporo programistycznej pracy, więc na razie sam leży w poczekalni.Pol pisze: Ale ogólnie da się przeżyć, róbta swoje a ja będę oczekiwał postępów waszych prac
Ponownie mam wrażenie, że nie doceniasz googla. Oczywiście, że nikt przeglądając forum nie zajdzie na 53 stronę zdań w dziale X, ale google z powodzeniem tam wysyła użytkowników - to jest duży procent ruchu na stronie. Z tego punktu widzenia naprawdę użyteczność forum wcale nie jest dużo mniejsza od użyteczności bazy zadania.info.Pol pisze: Wpadł mi taki pomysł do głowy, co myślelibyście nad usuwaniem postów z zadaniami rozwiązanymi? Chodzi mi o te zadania, które mają np kilka tygodni, może miesięcy na forum i do których już dawno podano odpowiedź w postaci linku do zadania na zadania.info. Na pewno zwiększyłoby to porządek na forum.
Zaraz dodam.Pol pisze: Kolejna sprawa to Kosz. Czasami jest tak że nie chcę usuwać tematu bo nie jestem pewny tego, mimo że zadanie brzmi durnie, wtedy przerzucałoby się do tego działu i ktoś by podejmował decyzję, przykład:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=10893
Zrobił się z tego ciekawy temat, który mi samemu pozwolił trochę uporządkować myśli.Pol pisze: PS. Przepraszam że taki off-topic się z tego zrobił, ale jest okazja to warto co nieco przedyskutować nawet w tym temacie (System podziękowań), który i tak nie wymaga długiej rozmowy
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
można jeszcze dodać że może podziękować tylko raz w temacie, podziękuje odpowiedzi która mu pomogła (nie zawsze to będzie pierwsza)
ale z drugiej strony jakby nie patrzeć, rozwiązanie zadania może się przydać jeszcze innej osobie w przyszłości i ona wtedy już nie będzie mogła podziękować a też nie założy drugiego tematu z tym samym zadaniem, jak to mówią "są za i przeciw"
ale z drugiej strony jakby nie patrzeć, rozwiązanie zadania może się przydać jeszcze innej osobie w przyszłości i ona wtedy już nie będzie mogła podziękować a też nie założy drugiego tematu z tym samym zadaniem, jak to mówią "są za i przeciw"