Oblicz pole przekroju

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melaniaK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2020, 13:10
Podziękowania: 1 raz

Oblicz pole przekroju

Post autor: melaniaK »

Prostopadłościan o wymiarach a,b,h takich, że a=6, b=8, przecięto płaszczyzną wyznaczoną przez przekątną DB i wierzchołek C1 (rysunek) . Kąt nachylenia tej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy ma miarę 70°. Oblicz pole otrzymanego przekroju. Wynik zaokrąglij do 0,1
Mile widziane wytłumaczenie
Załączniki
IMG-3608_Easy-Resize.com.jpg
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole przekroju

Post autor: eresh »

melaniaK pisze: 29 maja 2020, 13:21 Prostopadłościan o wymiarach a,b,h takich, że a=6, b=8, przecięto płaszczyzną wyznaczoną przez przekątną DB i wierzchołek C1 (rysunek) . Kąt nachylenia tej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy ma miarę 70°. Oblicz pole otrzymanego przekroju. Wynik zaokrąglij do 0,1
Mile widziane wytłumaczenie
O - środek BD (spodek wysokości przekroju)
\(|AC|=\sqrt{8^2+6^2}\\
|AC|=10\\
|CO|=5\\
\cos 70^{\circ}=\frac{|OC|}{|OC_1|}\\
0,342=\frac{5}{|OC_1|}\\
0,342|OC_1|=5\\
|OC_1|=14,62\)


\(P=\frac{1}{2}|BD||OC_1|\\
P=\frac{1}{2}\cdot 10\cdot 14,62\\
P=73,1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ