Zadania

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bundzia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2012, 11:31
Płeć:

Zadania

Post autor: bundzia »

Punkty A= (2,11) , B =(8, 23), C =(6,14) są wierzchołkami trójkąta. Wysokość trójkąta
poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz współrzędne punktu D.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadania

Post autor: panb »

bundzia pisze: 16 lut 2021, 23:09 Punkty A= (2,11) , B =(8, 23), C =(6,14) są wierzchołkami trójkąta. Wysokość trójkąta
poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz współrzędne punktu D.
Trzeba
  1. napisać równanie prostej AB,
  2. napisać równanie prostej do niej prostopadłej i przechodzącej przez punkt C,
  3. znaleźć punkt wspólny obu tych prostych.
Którego podpunktu nie umiesz zrobić?
ODPOWIEDZ