W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną AB na odcinki długości 1cm i 4cm. Oblicz:
a) długość wysokości CD
b) długość odcinka symetralnej boku AB zawartego w tym trójkącie
trójkąt prostokątny
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 mar 2020, 16:00
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: trójkąt prostokątny
a)agnieszkagrzyb pisze: ↑02 kwie 2020, 19:13 W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną AB na odcinki długości 1cm i 4cm. Oblicz:
a) długość wysokości CD
b) długość odcinka symetralnej boku AB zawartego w tym trójkącie
\(h^2=|AD||DB|\\
h^2=1\cdot 4\\
h^2=4\\
h=2\)
b)
trójkąt EFB jest podobny do trójkąta DCB
\(\frac{|CD|}{|DB|}=\frac{|EF|}{|FB|}\\
\frac{2}{4}=\frac{x}{2,5}
4x=5\\
x=\frac{5}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę