geometria płaska

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszkamilko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
Płeć:

geometria płaska

Post autor: agnieszkamilko »

W trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB wpisano okrąg. Punkt D jest punktem styczności tego
okręgu z ramieniem BC. Wiadomo, że IBDI=5cm, IDCI=6cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Odpowiedź
uzasadnij, powołując się na odpowiednie twierdzenie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: geometria płaska

Post autor: eresh »

agnieszkamilko pisze: 02 kwie 2020, 18:49 W trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB wpisano okrąg. Punkt D jest punktem styczności tego
okręgu z ramieniem BC. Wiadomo, że IBDI=5cm, IDCI=6cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Odpowiedź
uzasadnij, powołując się na odpowiednie twierdzenie.
E - punkt styczności okręgu z bokiem AC
F - punkt styczności okręgu z bokiem AB
\(|AF|=|FB|=|OB|=5\So |AB|=10\\
|AC|=|CB|=11\\
Obw=11+11+10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agnieszkamilko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
Płeć:

Re: geometria płaska

Post autor: agnieszkamilko »

Dlaczego wychodzi 11+11+10 skoro ten trójkąt jest równoramienny? I jakim twierdzeniem się należy tutaj posłużyć? :roll:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: geometria płaska

Post autor: eresh »

agnieszkamilko pisze: 06 kwie 2020, 13:08 Dlaczego wychodzi 11+11+10 skoro ten trójkąt jest równoramienny? I jakim twierdzeniem się należy tutaj posłużyć? :roll:
a trójkąt o bokach 10,11,11 nie jest równoramienny?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agnieszkamilko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
Płeć:

Re: geometria płaska

Post autor: agnieszkamilko »

O rzeczywiście, pomyliłam go z równobocznym :lol: :lol:
ODPOWIEDZ