Liczby 2b−2, 3b+2,2b+1 są długościami boków pewnego trójkąta. Do jakiego przedziału należy
liczba b?
geometria płaska
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: geometria płaska
\(2b-2>0\So b>1\\
3b+2>0\So b>-\frac{2}{3}\\
2b+1>0\So b>-\frac{1}{2}\\
b>1\)
i
\(2b-2+3b+2>2b+1\;\;\wedge\;\;2b-2+2b+1>3b+2\;\;\;\wedge\;\;\;3b+2+2b+1>2b-2\\
b>\frac{1}{3}\;\;\;\wedge\;\;\;b>3\;\;\;\wedge\;\;\;b>-\frac{5}{3}\)
\(b\in (3,\infty)\)
3b+2>0\So b>-\frac{2}{3}\\
2b+1>0\So b>-\frac{1}{2}\\
b>1\)
i
\(2b-2+3b+2>2b+1\;\;\wedge\;\;2b-2+2b+1>3b+2\;\;\;\wedge\;\;\;3b+2+2b+1>2b-2\\
b>\frac{1}{3}\;\;\;\wedge\;\;\;b>3\;\;\;\wedge\;\;\;b>-\frac{5}{3}\)
\(b\in (3,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę